Училищата в малките населени места ще стават до 10 клас ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Новини - Последни новини

      В новия Законопроект за училищното и предучилищното образование не се предвижда закриване на училища в малките населени места, а превръщането им в обединено училище до 10 клас. Това обясни в Пловдив депутатът Милена Дамянова, председател на Парламентарната комисия по образование.

Това на практика ще означава не само запазване на тези училища, но и тяхното развитие и даване възможност на децата от тези места да продължат обучението си до 10 клас и то на същото място.


В тази бедност парите да са само за държавните училища!

По думите й нужна е преценка, за да се види дали материална база на училищата позволява да се види колко са децата, останали за 8 клас, ще се обсъдят и предложения на учителите по места, каза Дамянова.

По отношение на приема от 5 клас в елитните училища тя обясни, че законопроектът не предвижда такава възможност. След поредица от дискусии с учители и родители се стигна до извода, че повечето са против ранния прием, добави депутатката, цитирана от БТА.

Според нея това не трябва да става безразборно, а балансирано, на основата на критерии, чрез държавен план само за по една паралелка и с разрешение на началника на местния РИО.

Ние искаме всички деца да завършат основно или поне първи гимназиален етап от образованието, като сме длъжни да предложим система, която да ги задържи максимално дълго в училище и то до задължителната 16-годишна възраст.

Това каза Дамянова за децата от ромския етнос, които трудно се задържат в училище. Според нея с този законопроект и тези деца получават още един шанс да останат в училище поне до 10 клас.

В Пловдив тя участва в Конференцията за споделяне на добри практики при работа с ученици и родители в мултикултурна среда. Форумът се организира от Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" и училища от област Пловдив, работещи по проект "Всеки ученик може да бъде отличник".

 

Анкета

Познавате ли вредата от пасивното тютюнопушене ?
 

Реклама

Здравни новини

Календар

април 2018
пвсчпсн
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
ЦСОП "Леда Милева" гр. Долни Дъбник, Дизайн на www.csopdd.com - инж.Атанас Атанасов