Започва хайка за ученици фантоми ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Новини - Последни новини

    Започва преброяване на учениците, които трайно не посещават училище или са преместени в друго. Това става ясно от заповед на образователното министерство, която изисква от директорите да проследяват и докладват писмено движението на ученици, пише в. Монитор. Така от една страна ще се засекат отпадналите от клас деца, както и т. нар. ученици „фантоми”, които са фиктивно записани, но на практика не посещават училище. Директорите ще трябва да подадат справка за децата, които трайно не посещават класните стаи или пък са били наказани с преместване в друго школо. В документа трябва да бъдат обозначени и конкретните срокове, в които учениците са престанали да посещават съответното училище и са били записани в ново.

Министерството на образованието прави такива регулярни справки, но злоупотребите най-често се засичали с проверка на място. Това обясни пред „Монитор” главният секретар на просветното министерство Красимир Вълчев. По думите му има три вида измама. В първия случай учениците се водят записани в две училища едновременно, във втория - директорите водят записани деца, които са отпаднали от клас. Третият тип злоупотреба е когато училищното ръководство умишлено укрива трайна непосещаемост на ученик. Подобни злоупотреби се правят с цел по-висок бюджет за съответното училище. Схемата е проста - след като даден ученик прекъсне обучението си, директорите продължават да го водят техен възпитаник по списък заради делегираните бюджети за бройка. Така училището получава по 1300 лв. годишно за издръжка на ученик, който реално не посещава класните стаи и е записан фиктивно. Миналата година се заговори за създаване на европейски регистър, с който да се проследява движението на учениците от едно училище в друго не само у нас, но и в цяла Европа, допълва Днес.бг.

  

 

Започва преброяване на учениците, които трайно не посещават училище или са преместени в друго. Това става ясно от заповед на образователното министерство, която изисква от директорите да проследяват и докладват писмено движението на ученици, пише в. Монитор. Така от една страна ще се засекат отпадналите от клас деца, както и т. нар. ученици „фантоми”, които са фиктивно записани, но на практика не посещават училище. Директорите ще трябва да подадат справка за децата, които трайно не посещават класните стаи или пък са били наказани с преместване в друго школо. В документа трябва да бъдат обозначени и конкретните срокове, в които учениците са престанали да посещават съответното училище и са били записани в ново. Министерството на образованието прави такива регулярни справки, но злоупотребите най-често се засичали с проверка на място. Това обясни пред „Монитор” главният секретар на просветното министерство Красимир Вълчев. По думите му има три вида измама. В първия случай учениците се водят записани в две училища едновременно, във втория - директорите водят записани деца, които са отпаднали от клас. Третият тип злоупотреба е когато училищното ръководство умишлено укрива трайна непосещаемост на ученик. Подобни злоупотреби се правят с цел по-висок бюджет за съответното училище. Схемата е проста - след като даден ученик прекъсне обучението си, директорите продължават да го водят техен възпитаник по списък заради делегираните бюджети за бройка. Така училището получава по 1300 лв. годишно за издръжка на ученик, който реално не посещава класните стаи и е записан фиктивно. Миналата година се заговори за създаване на европейски регистър, с който да се проследява движението на учениците от едно училище в друго не само у нас, но и в цяла Европа, допълва Днес.бг.

Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/271666-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0-%D1%85%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D1%84%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8.html
 

Анкета

Познавате ли вредата от пасивното тютюнопушене ?
 

Реклама

Здравни новини

Календар

април 2018
пвсчпсн
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
ЦСОП "Леда Милева" гр. Долни Дъбник, Дизайн на www.csopdd.com - инж.Атанас Атанасов