Образованието изостава недопустимо от технологиите ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Новини - Последни новини

     90% от професиите на бъдещето ще изискват основни ИТ умения, дори тези, които са извън технологичната индустрия, сочат европейските проучвания. Обществото, бизнесът, държавата, родителите и учителите осъзнават и признават „технологичната революция”, но образователната система е застинала на ниво „индустриален преход”.

За реформа в образователната система се говори отдавна. И въпреки това основните предизвикателства остават – застаряващи, демотивирани учители и пасивни методи на преподаване, неравен достъп до качествено образование, преждевременно отпадане на ученици, липса на ефективна национална система за външно оценяване.

„Технологичната революция създаде един нов тип ученици (в класните стаи) – активни, будни, визуално ориентирани, носещи предприемаческия дух в себе си, изключително критични и провокативни”, сподели Ивелина Атанасова, организатор на конференцията Digital KidZ, която си поставя за цел да изгради мост между технологиите, образованието, бизнеса, родителите и децата.

Широкият достъп до информация, който децата днес имат  – през екрана на телевизора, таблета, смартфона и компютъра – възпитава у тях изключително критичен поглед върху поднасяната им информация. Те имат нужда да прилагат на практика наученото в училище и да преживяват преподаваната им материя, в противен случай губят интерес и стават апатични и агресивни.

„За хора, които живеят във време на глобална икономика е от съществено значение да  бъдат възпитани как да „продават” уменията си и да отстояват гледната си точка, както и да развият умението за самообразоване през целия си живот”, казва още Ивелина Атанасова.

Образователната система в България „възпитава” служители за индустриалната епоха – точността, послушанието и способността за монотонна повторяемост, следването на правилата и придържането към общия строй са приоритет.

В дисонанс с тези ценности са изискванията на бизнеса, който години наред вече алармира, че квалификацията на младите хора не съответства на потребностите му – 50% от заетите работят нещо, което не отговаря на професионалната им квалификация, а на други 24% им липсват умения, които заеманата от тях длъжност изисква.

Образованието е ориентирано към осигуряване на теоретично познание, а не на практически умения. Младежите не са подготвени за това, че трябва да учат през целия си живот, за да са в крак с тенденциите, а разходите на компании, за да „дообучат” и квалифицират потенциалните си служители, са изключително високи.

Агресивното навлизане на технологиите в ежедневието опосредства отпадането на границите и локалната заетост. Това способства за хиперконкуренция на пазара на труда и появата на нови професии. Освен това за традиционните професии също вече се изисква все по-висока квалификация – по прогнози на Европейската комисия до 2020 г. за 35% от всички работни места ще се изисква висока квалификация.

Тези проблеми адресира инициативата Digital KidZ, която обединява конференция, творчески работилници за деца от 4 до 10 години и изложение. Целта е да бъдат идентифицирани добрите практики и инструменти, с които всеки родител, учител или заинтересован от областта би могъл да идентифицира и развие индивидуалните умения и заложби на всяко дете в рамките на заниманията у дома и извънкласните дейности.

Темата на второто издание на конференцията е „Образованието” и как интернет предоставя инструменти и възможности, за да бъдат разширени образователните умения и компетенциите на децата, докато те играят и творят в свободното си време.

„Когато децата бъдат възпитавани как да използват технологиите, те ще израснат много по-адаптивни, много по-подготвени за живота, много по-спокойни и сигурни, а това автоматично ще повлияе на успеха им в училище и ще рефлектира върху тяхната реализация в живота – ще повлияе и върху качеството на пазара на труда,” посочи Ивелина Атанасова.

„Технологиите вече са част от живота ни и е важно да го приемем. Нека възпитаме децата си как технологиите могат да им бъдат полезни и да им служат, а не те да служат на тях!”, заключи тя.

 

Анкета

Познавате ли вредата от пасивното тютюнопушене ?
 

Реклама

Здравни новини

Календар

април 2018
пвсчпсн
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
ЦСОП "Леда Милева" гр. Долни Дъбник, Дизайн на www.csopdd.com - инж.Атанас Атанасов