Безплатно образование ли, а безплатен обяд има ли? ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Новини - Последни новини

     Образованието в държавните и общински училища у нас все още е безплатно за децата. Поне така се твърди в Конституцията, така пише и в законите. Всеки родител обаче знае, че трябва да се бръкне дълбоко в джоба и то не само за тетрадки, книжки, помагала, химикалки, моливи, ами къде за пребоядисване, къде за шкафчета, къде за нови чинове, че старите пазят спомени и имена на ученици, напуснали школото преди десетилетия. А и за други неща трябват пари!


Едно от тях са състезанията, които организират Сдружението на българските начални учители (СБНУ) и от Асоциация за европейски образование и култура.
Те не са задължителни разбира се, но като Иванчо примерно е решил, че ще ходи да си мери знанията по математика, български език, природни науки, езици или пък да покаже колко добър художник е, няма как приятелчетата му Марийка, Пепи, Гошко, Наско, да не поискат да отидат и те.
Само че таксата за едно състезание, а децата обикновено ходят на по няколко, е 6 лева за всяко.
Ето така се оказва, че стотици хиляди левове се събират от родителите на ученици от 1 до 7 клас под формата на изпитни състезания с тестове.
Иначе и двете неправителствени организации работят напълно законно и провеждат състезанията със заповед на Министерство на образованието и науката и с партньорството на синдикатите.
Интересът към състезанията на Асоциация за европейски образование и култура засега е по-слаб от този към тестовете на СБНУ, защото ги организират от четири години и доайенът е Съюзът, който ги провежда за девета година.
От Асоциацията не водели статистика колко деца се явяват на състезанията. Техните тестове са и по-различни - в европейски формат и доста се доближават на този, които се ползва при матурите.
От шесте лева такса, плащани от всеки участник, един лев остава за училището, защото и без това на тези с общинско финансиране парите им свършват още преди края на година, обясниха пред Dnes.bg от Асоциацията.
Отделно се дават хонорари и на учителите, които оценяват тестовете на децата. Всяко дете, участвало в състезание, получава и грамота, на която децата безспорно се радват.
Има си и бюджет за материалните награди, които получат тези отличници, получили максимален брой точки на всички състезания. Само че те не са много.
Средствата за това перо не се и определят, докато не излязат крайните резултати, защото не се знае колко ще се отличниците. Наградите пък са таблети, книги, уточниха от Асоциацията.
СБНУ също раздава награди и грамоти. Също плаща и на оценителите.
На състезанията на Съюза, които са за деца от първи до четвърти клас, за учебната 2013/2014 г. е имало 123 185 явявания на ученици. По 6 лева. Повечето деца са се записвали на повече от един тест, затова числото е голямо.
Така че в крайна сметка, както и да смятаме видно е, че има хляб в тези състезания, но въпросът е дали има и полза за децата от тях или са просто "машинка за пари".


 


 

 

Анкета

Познавате ли вредата от пасивното тютюнопушене ?
 

Реклама

Здравни новини

Календар

април 2018
пвсчпсн
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
ЦСОП "Леда Милева" гр. Долни Дъбник, Дизайн на www.csopdd.com - инж.Атанас Атанасов