Промените в училище за учебната 2016-2017 ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Новини - Последни новини

 Ще се работи по старите учебници, нова е само историята за 5 кл.

Учебната година започва с промени според новия Закон за предучилищното и училищното образование, съобщават от Министерство на образованието и науката.

Учебната 2016-2017 година ще започне с нови наредби, нов учебен план и нови програми за учениците в първи и пети клас, промени в оценяването на учениците, които сега ще са в първи и пети, и в графика на учебното време. Новите документи са изготвени и приети от Министерството на образованието и са във връзка с влезлия в сила на 1 август тази година Закон за предучилищното и училищното образование.


Според новия график за учебното време децата от първи до четвърти клас ще учат до 31 май 2017 г. Четвъртокласниците ще завършват с национално външно оценяване по четири предмета, като математиката е възможен вариант за вход за гимназиите с профил математика и/или природни науки.

В седми клас обучението е до 15 юни 2017 г. и ще завършва с три национални външни оценявания - по български език и литература, по математика и по чужд език. Оценяването от изпитите в седми клас ще е с точки и всеки ученик ще намери своето място в различен тип гимназия - профилирана или професионална.

Държавните зрелостни изпити ще са на 19 и 22 май 2017 г. Раздаването на дипломите за средно образование ще е в определен срок - до 22 юни 2017 г.

Нов учебен план през 2016-2017 г. влиза само за първи и за пети клас и обучението е по нови учебни програми. За учебните предмети само в тези класове има годишно тематично разпределение, което се утвърждава от директора. В първи и пети клас ще се работи по действащите до момента учебници. Нов учебник ще има само по история и цивилизации в 5-и клас.

Наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците влиза само за учениците, които през 2016-2017 г. ще бъдат в първи и в пети клас.

В първи клас оценяването е с качествени оценки и приключва с една обобщена качествена оценка. За пети клас се предвижда броят на текущите оценки да зависи от броя на часовете по определен предмет /напр. ако предметът се изучава 2 часа седмично, ученикът не може да има по-малко от 2 текущи оценки по този предмет през срока/. Няма промяна в оценяването за втори и трети. В четвърти клас вече ще има оценки с количествен и качествен показател.

До четвърти клас децата няма да повтарят.

От пети до дванайсети клас оценяването ще е с количествен и качествен показател (напр. отличен 6). Класни работи ще се правят по български език и литература, по математика и по чужд език.

За учениците от начален етап, които не са усвоили знанията, се предвижда задължителна допълнителна лятна работа. Повтаряне след пети клас ще има при оценка слаб 2.

 

Анкета

Познавате ли вредата от пасивното тютюнопушене ?
 

Реклама

Здравни новини

Календар

април 2018
пвсчпсн
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
ЦСОП "Леда Милева" гр. Долни Дъбник, Дизайн на www.csopdd.com - инж.Атанас Атанасов